streda 3. novembra 2010

Internetové aukcie a podvodníci

Príbeh uverejnený na dennníku SME začína jednoduchým konštatovaním, že v roku 2008 neznámy páchateľ v priebehu dvoch mesiacov cez internetovú aukciu Aukro.cz predával rôzny tovar, najčastejšie hudobné prehrávače či USB kľúče, pričom zaplatiť si nechal vopred, ale tovar nedodal. Podvedených bolo najmenej 317 ľudí a tovar bol za vyše milión českých korún.


Cenné názory čitateľov

Najvhodnejší spôsob na slovensku je dobierka
Treba požiadať poštárku, aby počkala, zaplatiť jej, no rozbaliť to pred ňou. Ak tam bude tehla, požiadať ju o pozdržanie peňazí (aby ich pošta neposlala predajcovi) a ohlásiť to na polícii. Polícia by mala zabezpečiť, že peniaze Ti hneď vrátia a predajca má na krku pokus o podvod.

Nákup cez ebay
na ebay sa mi stalo, že mi vrátili peniaze aj za to, že som dal neutrálne hodnotenie kvôli nevyhovujúcemu popisu hodiniek, keď sa o ich hranu poškriabala priateľka, ked si ich zo zaujímavosti skúšala. Pritom to tomu predajcovi pri tých tisícoch hodnotení mohlo byť jedno. Požiadal ma o zmenu hodnotenia, vrátil peniaze a odvtedy tam ten typ hodiniek ani nevidím. A ja u neho ďalej nakupujem, lebo viem, že mu záleží na povesti. Na ebay sa nebojím kupovať, lebo viem, že tam je hodnotenie predajcu jeho najcennejšou devízou, hlavne ak ide o ázijcov. U nich sa nestane ako u slovinského sedláka, že si vypýta 20 eur poštovné za zberateľské mince a pošle to v bublinkovej obálke za 3 eurá normalnou poštou :-/. Isté veci sa fakt neoplatí kupovať doma. Aj s poštovným a balným mám to isté za polovicu „ceny z tesca”.

Používajte platbu cez Paypal
Na ebay treba využiť platbu cez PayPal, kde je možné pomocou Buyer Protection vrátiť celú zaplatenú sumu. Ak obchodník neodpovedá, stačí cez formulár vypísať sťažnosť ("open case with eBay"), ebay bude obchodníka kontaktovať, ten im musí dokazáť že tovar naozaj poslal (fotky, potvrdenie z pošty a pod.). Ak to nedokáže alebo nekomunikuje, ebay vlastnými silami vráti peniaze a buď ich automaticky paypal zoberie obchodníkovi z účtu alebo ich potom vymáhajú - každopádne na vrátenie peňazí kupujúcemu to nemá vplyv.

Zdroj: sme.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára